Kate Pergnerová
Cizrna s pečenou nebo grilovanou hlívou
Luštěniny VEGAN před téměř 11 roky
Ingredience
- 1 a 1/2 hrnku suché cizrny (nebo 2 konzervy sterilované)
- cibule
- 3 stroužků česneku
- 4 rajčata
- 350 ml zeleninového vývaru
- šafrán
- paprika červená mletá
- sůl
- olej olivový
- hlíva ústřičná
- citron
- koriandr
Postup
Cizrnu si den předem namočíme. Druhý den jí uvaříme. Rajčata nařízneme do kříže, spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek očistíme a nakrájíme nadrobno.
Na oleji si zpěníme cibuli, přidáme česnek a osmahneme 2-3 minuty. Přidáme šafrán.
Do pánve přidáme rajčata a smažíme dalších 5 minut. Pak přidáme lžičku mleté papriky, sůl a promícháme. Zalijeme nesoleným vývarem z kořenové zeleniny. Přidáme uvařenou cizrnu. Přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni cca 10 minut. Pokud je to třeba, pár minut povaříme odkryté, aby se omáčka zredukovala.
Připravíme si hlívu. Rozebereme ji na menší kusy, nakrájíme na plátky a pokapeme olejem (můžeme použít olej ochucený česnekem).
Na grilovací pánvi hlívu ogrilujeme z obou stran. Ugrilované hlívu osolíme a pokapeme citronovou šťávou. Podáváme s cizrnou, posypané koriandrovou natí.