Kristýna Žďárská
Jahodové košíčky s krémem
Sladké dobroty před téměř 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 250 g hladké mouky + trocha k poprášení válu
- 110 g másla, studeného
- 110 g moučkového cukru
- 1 vejce
- tuk na vymazání formiček
- 300 g jahod, pokrájených na plátky
- moučkový cukr a lístky máty nebo meduňky na ozdobu
- Na krém:
- 500 ml plnotučného mléka
- špetka mleté vanilky
- 6 žloutků
- 100 g jemného krupicového cukru
- 4 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu (maizeny)
- 50 g másla
Postup
Příprava jídla
1. Z mouky, másla a cukru vypracujte drobenku. Přidejte vejce a míchejte, dokud se směs nespojí v těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a dejte aspoň na půl hodiny do chladničky.
2. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C a vložte do ní plech. Těsto rozdělte na šest až osm dílů (podle toho, jak máte velké košíčky) a vyválejte na pomoučněném válu. Pláty vložte do vymazaných formiček a pečlivě vymačkejte; přečnívající okraje odřízněte. Dno košíčků propíchejte vidličkou, překryjte je kolečky pečicího papíru a pro zatížení na něj vsypte trochu suchých fazolí. Formičky položte na rozpálený plech a čtvrt hodiny pečte. Odstraňte papír a pečte těsto ještě čtyři až pět minut, až je jemně zlatavé. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
3. Do mísy nalijte studenou vodu. Ve velkém silnostěnném hrnci svařte mléko s vanilkou; odstavte. Prošlehejte žloutky s cukrem a na závěr přidejte škrob. Za stálého míchání přilijte ke žloutkové směsi půl hrnku teplého mléka. Přesuňte do kastrolu s mlékem, přiveďte k varu a míchejte do zhoustnutí. Směs přeceďte přes síto do vhodné nádoby, tu postavte do mísy se studenou vodou a postupně zašlehejte máslo. Přetáhněte potravinářskou fólií a přitiskněte ji na krém, aby nevznikl škraloup.
4. Košíčky naplňte krémem (nejlépe to jde cukrářským sáčkem) a posázejte jahodami. Poprašte moučkovým cukrem a ozdobte zelenými lístky.