Lucie Marouskova
Hovězí pupek po burgundsku
Hovězí maso před asi 11 roky z recepty.vareni.cz
Ingredience
- 2 ks bobkový list
- 2 lžíce třtinový cukr
- 2 stroužky česnek
- 3 řapíky řapíkatý celer
- 400 ml červené víno
- 800 g hovězí pupek
- 2 ks mrkev
- 150 ml horká voda
- 6 kuliček celé nové koření
- 3 ks červená cibule
- 2 lžíce hladká mouka
- čerstvý mletý pepř
- sůl
- olivový olej
Postup
Hovězí pupek nakrájíme na větší kostky, minimálně tak 1,5 x 1,5 cm. Opepříme je a zaprášíme moukou.
Rozpálíme pánev. Vlijeme olej, vsypeme pupek s rozpůleným česnekem a zprudka kousky restujeme ze všech stran. Pak maso zalijeme částí vína, osolíme, vyjmeme česnek, přidáme koření, přikryjeme a necháme dusit na mírném ohni. Pupek dusíme asi 1,5 - 2 hodiny nebo než téměř změkne. Během toho maso podléváme vodou a vínem.
Zatím si připravíme zeleninu. Tu očistíme. Celer nakrájíme na 3 cm dlouhé špalíky, Malé červené cibulky rozčtvrtíme a mrkev nakrájíme na 1 cm silná kolečka. Zeleninu vsypeme k masu, přidáme cukr a dusíme dalších 30 - 45 minut, než je maso dost měkké a omáčka zkaramelizuje. Podle potřeby podléváme.
Hovězí pupek po burgundsku podáváme s pečivem nebo pečenými brambory.