Lucie Marouskova
Polévka vichyssoise
Polevky před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 3 lžíce másla
- 1 střední cibuli, nakrájenou najemno
- 350 g pórku (jenom bílá část), nakrájeného na plátky + pár koleček pórku nebo pažitky na ozdobu
- 1,5 l kuřecího vývaru (v nouzi i z kostky)
- přibližně 1 kg brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
- 250 ml sladké smetany
- sůl a bílý pepř
Postup
Příprava jídla
1. Ve větším hrnci rozehřejte máslo a doměkka (ne dohněda!) na něm osmažte cibuli a pórek. Mezitím si připravte vývar – pokud použijete kostku, rozpusťte ji v horké vodě (my ji nechali rozpustit v malém množství vody v mikrovlnné troubě). Jakmile je zelenina dostatečně měkká, zalijte ji vývarem.
2. Základ na polévku přiveďte k varu, přidejte kostičky brambor a vařte, dokud nezměknou; trvá to asi čtvrt hodiny. Odstavte, a až polévka trochu vychladne, rozmixujte ji (pokud nemáte výkonný mixér, raději to proveďte po částech). Potom ji dejte tak na dvě hodiny do ledničky.
3. Vychlazenou polévku podle chuti okořeňte a vmíchejte smetanu. Před podáváním ozdobte osmahnutými kolečky pórku nebo pažitkou.