Kate Pergnerová
Tvarohový koláč s jahodami
Koláče, muffiny... VEGAN před téměř 11 roky
Ingredience
- Těsto:
- 1 hrnek polohrubé pšeničné mouky
- 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1/4 hrnku rostlinného oleje
- 1 a 1/2 hrnku rostlinného mléka
- 1/2 balení vanilkového pudingu v prášku
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíčka jablečného octa
- 1 vanilkový lusk
- Jahodový tvaroh:
- 300 g tofu natural (popřípadě silken tofu)
- 400 g jahod
- 1 balení vanilkového cukru
- 1/2 balení vanilkového pudingu v prášku bez vaření
- šťáva z 1/2 velkého citrónu
- cca 3 lžíce rostlinného mléka
- + jahody a plátky mandlí na ozdobu
Postup
Troubu zapneme na 180° C. Formu na koláč vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem.
V míse smícháme oba druhy mouky, třtinový cukr, kypřící prášek, sodu, vanilkový puding. Postupně přilijeme olej, mléko a ocet. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, nožem vyškrábeme zrníčka z obou polovin lusku a přidáme je do těsta. Vše smícháme a vzniklé těsto nalijeme do připravené formy na koláč a dáme péct asi na 18 minut (test špejlí).
Mezitím si připravíme tvaroh - tofu a jahody nakrájíme na menší kousky a dáme do mísy společně s vanilkovým cukrem, šťávou z citrónu a mlékem a vše nahladko rozmixujeme. Poté přisypeme vanilkový puding v prášku bez vaření a chvíli šleháme, až tvaroh zhoustne.
Upečený koláč potřeme hotovým tvarohem, posypeme nakrájenými jahodami a plátky mandlí.