Kate Pergnerová
Karobová buchta s lískooříškovou náplní
Koláče, muffiny... VEGAN před téměř 11 roky
Ingredience
- Těsto:
- 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
- 1 hrnek bílé polohrubé mouky
- 1/2 hrnku karobu
- 1 hrnek přírodního cukru s třtinovou melasou
- 2 hrnky rostlinného mléka
- 1/3 hrnku rostlinného oleje
- 1/2 balení kakaového pudingu v prášku
- 1 lžíce prášku do pečiva bez fostátů
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce jablečného octu
- pár jahod
- Lískooříšková náplň:
- 400 g tofu
- 4-5 lžic rostlinného mléka
- 3 lžíce datlového sirupu
- lískooříšková drť z výroby mléka (pokud nemáme, dáme najemno nasekané lískové oříšky)
Postup
Tofu rozdrobíme do větší misky, přilijeme mléko a sirup a důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém. Do krému vmícháme lískooříškovou drť.
Troubu předehřejeme na 170° C. Plech na pečení vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
V míse smícháme oba druhy mouky, karob, cukr, kakaový puding, prášek do pečiva a jedlou sodu. Přilijeme mléko, olej a ocet, přidáme jahody nakrájené na menší kostičky a pečlivě smícháme. Polovinu těsta nalijeme na plech, lžící na těsto naneseme všechen lískooříškový krém a rozetřeme ho po celé ploše. Na krém nalijeme zbytek těsta a dáme péct do trouby asi na 30-35 minut.