Sevillana
Pomazánka z pečených paprik
TAPAS před téměř 11 roky z www.foodlover.cz
Ingredience
- Na větší misku pomazánky (cca. 500 g)
- 3 červené papriky
- 100 g sýru FETA nebo jiného sýra balkánského typu
- lžička olivového oleje + na potření paprik
- pepř, sůl
- hrst posekané hladkolisté petrželky
- pár kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy
- trocha vinného octa
Postup
1. Papriky vypeckujeme a každý kus rozdělíme na čtyři měsíčky. Kusy papriky lehce potřeme prsty olivovým olejem, dáme do zapékací mísy (slupkou nahoru) vyložené papírem na pečení a dáme grilovat do trouby vyhřáté asi na 230°C. Grilujeme (kdo nemá funkci grilu, tak jen peče) asi 15 minut - papriky vyndáme přesně ve chvíli, kdy na povrchu se objeví černé puchýřky. Ničeho se nelekejte, základem je, aby slupka papriky trochu zčernala a začala se hezky a sama odlupovat.
2. Horké papriky přendáme do mísy a tu přetáhneme potravinovou fólií, aby se papriky zapařily. Necháme trochu zchladnout a ještě mírně teplé nožíkem oloupeme slupku. Občas to může jít trochu špatně zvlášť u té části, kde paprika byla spojena se stopkou, tak se obrňte trpělivostí.
3. Oloupané papriky nasekáme na jemno, smícháme s rozdroleným sýrem feta, posekanou petrželkou. Přidáme lžičku olivového oleje, zakápneme pár kapkami citronu a nakonec ještě jemně dochutíme vinným octem.
4. Pomazánku necháme přes noc v lednici proležet, chutná mnohem lépe druhý den, až se chutě v chladu spojí.