Pipi
Pečené brambory se špenátem, rukolou, medvědím česnekem a karamelizovanou cibulkou
Pipinina hlavní jídla před téměř 11 roky z www.medicin.cz
Ingredience
- brambory – bez klíčků, pozor na to, aby nebyly zelené ani nazelenalé a nahnilé. Připravíme si 4 brambory pro jednoho strávníka
- sůl
- slunečnicový olej – olej ze slunečnice, která není geneticky modifikovaná
- sladká paprika – volíme kvalitní koření, čím větší má sladká paprika typové číslo, tím lépe. V tomto receptu použita maďarská paprika 160
- tvrdý sýr – 50 g – 80 g na posypání jedné porce – volím vlastní domácí sýr, ovšem je samozřejmě možné zvolit sýr dle vlastního uvážení. V tomto případě raději sýr aromatičtější.
- svazek čerstvého špenátu
- svazek čerstvé rukoly
- svazek čerstvého medvědího česneku
- směs pepřů – černý, bílý, zelený, sečuánský
- cibule – ideální je směs červené a žluté cibule, střední velikosti – pro jednu osobu jedna cibule
- máslo
- cukr- jedna lžíce na 4 cibule
- červený balsamikový ocet
Postup
Nejprve si oloupeme, omyjeme a nakrájíme brambory na kolečka o tloušťce asi ¾ cm. Vložíme si do trouby rozehřát plech, na který jsme vložili olej – a zde je první křižovatka, kterou si musíme sami rozhodnout. Oleje nemusí být mnoho. Záleží pouze na nás a na naší chuti.
Na olej vložíme plátky brambor. Pozor! Brambory jsme omývali a máme velmi horký tuk. Je tedy žádoucí nechat brambory řádně okapat, lépe osušit. Pokud však nebude tuku mnoho, ušetří nám to nejeden problém – současný s „prskáním“ oleje i následný, se ztučnělým tělem.
Brambory osolíme, okořeníme sladkou paprikou a vložíme do trouby. Pečeme na 200-230°C. Často obracíme jak plech, tak brambory a hlídáme.
Mezitím si připravíme zelenou část. Na pánev dáme trochu oleje, rozehřejeme a velmi vložíme listy rukoly, česneku i špenátu. Ihned přiklopíme pokličkou a velmi rychle podusíme. Listy pustí ihned vodu, kterou obsahují, dusíme je tedy ve vlastní šťávě. Po chvilce odklopíme poklici a listy jemně posolíme a přidáme čerstvě namletou směs pepřů.
Směs pepřů používám ve své kuchyni velmi často. Tato směs – pepř černý, zelený, bílý a sečuánský – dodává jídlu velmi zvláštní, jemně pikantní chuť. Doporučuji mít na kuchyňské lince jeden mlýnek na koření pouze pro směs pepřů.
Nedusíme příliš dlouho – nevyvarujeme se ochutnání, pokud chceme mít jídlo připravené tak akorát. Z listů nesmí být kaše, nesmí být ale ještě tuhé.
A poslední součástí jídla je karamelizovaná cibulka. Cibule je báječná zelenina a tato forma její přípravy udělá z cibule báječnou pochoutku.
Cibuli tedy oloupeme, omyjeme, překrojíme napůl a nakrájíme na kolečka – půlkolečka. Rozehřejeme si máslo – nikoli do hněda a vložíme na máslo cibulku, kterou zprudka restujeme. Po chvíli cibulku jemně osolíme, a jakmile zrůžoví, přisypeme cukr. Není třeba s cukrem příliš plýtvat. Cibulka ho hezky přijímá a s máslem cukr vytvoří výborné aroma, i když ho není příliš mnoho.
Cibulku dále mícháme až do té doby, dokud nám nepřijde zcela hotová. Opět používáme vlastní chuť. Nakonec zakápneme cibulku balsamikovým octem a promícháme.
Tip na stejné jídlo v náročnější přípravě
Přemýšleli jste někdy právě nad tím, jaký je rozdíl v surovinách použitých na daný pokrm? Pokud jste tvůrčí a rádi byste změnili doposud zažitý řád věcí, můžete si recept malinko zkomplikovat.
Zkoušeli jste někdy vypěstovat své brambory, případně si je posléze uskladnit? Přemýšleli jste někdy o vlastním sýru z kvalitního mléka? O vlastním másle a zelenině a bylinách, které jste na jaře zaseli, případně vysadili, jako například medvědí česnek, a které vám zkrášlují jarní zahradu? Samozřejmě lze takto vypěstovat i vlastní cibuli. Pak už stačí dokoupit pouze olej, sůl a pepř a budete mít na stole skutečně své jídlo – a právě takové je jídlo na fotografii.
Pak už jen stačí vše připravit na talíře. Brambory posypeme strouhaným sýrem a přidáme zelené listy spolu s karamelizovanou cibulkou.
Klára z conovehonakopci.cz