Lenka
Karamelizovaný fenykl
Zdravé přílohy před téměř 11 roky
Ingredience
- 4 střední fenykly
- vrchovatou lžíci třtinového cukru
- 25g rostlinného másla
- 275 ml jablečného moštu
- 55 ml jablečného octa
- sůl
Postup
Fenykl omyjte, ořízněte konce stonků, zelené výrůstky ve středu (schovejte si je na pozdější ozdobení), bulvu zespoda, ale jen par milimetrů, aby se vám při vaření nerozpadl. Rozřízněte ho celý podélně.
Teď je třeba ho 10 minut nechat zjemnit v páře. Můžete použít třeba síto v hrnci nad vroucí vodou..
V širší pánvi necháme rozpustit máslo s lžící cukru, až začne pěnit, míchejte až se cukr rozpustí. Položte fenykl na pánev řezem dolů a cca 5 minut nechte při silnějším výkonu zhnědnout, pak otočte a to samé z druhé strany.
Smíchejte mošt, ocet, sůl a přilijte do pánve, přiklopte a nechte táhnout řezem nahoru. Po 20ti minutách fenykl otočte a tentokrát bez poklice dalších 20-25 minut jemně vařte. Ke konci už občas hoďte oko, ať to nepřipálíte, pokud už je měkký a stále vám zbývá dost řídké šťávy, zesilte plamen, trochu pohazujte fenyklem v pánvi a šťávu zredukujte. Ale myslím, že když dodržíte recept, nebude to třeba.
Rovnou můžete servírovat teplý lehce posypaný krásně zelenými naťovými výrůstky.