Kate Pergnerová
Rizoto s chřestem, hráškem, čerstvými bylinkami a citronovou kůrou
Rýže VEGAN před téměř 11 roky
Ingredience
- 40 g rostlinného másla
- 1 větší šalotka, na jemné kostičky
- 200 g rýže na rizoto, jako Arborio nebo Carnaroli
- 100 ml bílého vína
- 3/4 l zeleninového vývaru
- 300 g chřestu, očištěného a krájeného na 2 cm kousky
- 300 g hrášku
- opravdu velká hrst směsi bylinek (máta, petržel, bazalka, oregáno)
- kůra z jednoho bio citrónu
- 50 g rostlinného sýra veganline, nastrouhaného
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
1. Ve větší hluboké pánvi nechte na středním žáru rozpustit polovinu másla. Na něm pomalu restujte šalotku. Když je měkká a sladká, přidejte rýži a dobře promíchejte.
2. K rýži nalijte víno a nechte pár minut probublat a vstřebávat. Když je téměř všechna tekutina absorbovaná, přilijte plnou naběračku vývaru. Za občasného míchání počkejte až bude tekutina opět téměř všechna absorbovaná než přidáte další naběračku. Po pár podlití, znovu absorbování a odpaření vývaru, přidejte chřest a dokořeňte solí a pepřem.
3. Po přibližně 10 minutách, nebo až se Vám chřest bude zdát téměř hotový, přidejte hrášek. Podle potřeby ještě podlévejte, ale už jen lehce, aby finální rizoto melo krémovou konzistenci. Když je hrášek, chřest tak akorát podle Vaší chuti a rýže už nemá pevné křídovité jádro, odstavte. Mělo by to být chvilka po přidání hrášku. Rýže by se měla vařit celkově kolem 18ti minut, aby si stále zachovala al dente strukturu. Vývaru není nutné využít celý, v ingrediencích je pouze orientační množství.
4. Přidejte zbývající ingredience. To znamená všechny jemně pokrájené bylinky, citrónovou kůru, sýr a zbylou polovinu másla, dobře promíchejte a nechte ještě tak minutku odpočinout před servírováním.
Kate Pergnerová před více než 10 roky
www.kichenette.cz