Kate Pergnerová
Africká omáčka s arašídovým máslem, rajčaty a kapustou
Omáčky (teplé) VEGAN před téměř 11 roky
Ingredience
- 6 hrnků zeleninového vývaru (nebo 6 hrnků vody + dobrý zeleninový bujón, např. sypký Alnatura)
- 1 velká (červená) cibule
- cca 10cm kus čerstvého zázvoru
- 6 stroužků česneku
- 1 menší kapusta
- 3/4 hrnku (neslazeného) arašídového másla
- 1/2 hrnku rajčatového protlaku (pro řidší, méně omáčkovou verzi
- použijte 1 konzervu drcených rajčat)
- pálivá omáčka Srirarcha dle chuti
- nasekané arašídy, koriandr a limetku na ozdobu a dochucení
- rýže či quinoa jako příloha
Postup
Ve větším hrnci přiveďte k varu vývar. Cibuli nakrájejte najemno, zázvor nastrouhejte, česnek rozmačkejte a vše vložte do hrnce s vývarem. Vařte asi 20 minut na mírném plameni. Mezi tím, co se vývar vaří omyjte kapustu, otrhejte tuhé listy a zbylé nakrájejte asi na centimetrové proužky. V misce rozmíchejte burákové máslo s protlakem, přidejte asi 1 - 2 hrnky vývaru a rozmíchejte do hladka. Vlijte zpět do hrnce s vývarem, přidejte kapustu a dle chuti pálivou omáčku a vařte ještě dalších 15 minut. Často míchejte, aby se polévka nepřipálila. Podávejte s limetkovou šťávou, posypané koriandrem a arašídy.