Lucie Marouskova
Celerovo-bramborový gratin
brambory před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 velký celer o váze ½ až ¾ kg
- 250 ml mléka
- hrubá mořská sůl na dochucení
- 1 lžíce hladké mouky
- máslo na vymazání formy
- 1 stroužek česneku
- ¾ kg pevných brambor, nejlépe žlutomasých
- čerstvě mletý bílý pepř na dochucení
- 200 ml smetany ke šlehání
- 60 ml zeleninového vývaru
- 1½ hrnku strouhaného sýra (ementál, mimolette nebo s modrou plísní, samostatně i ve směsi)
Postup
Příprava jídla
1. Celer oloupejte, rozkrojte na čtvrtky a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci zalijte mlékem, osolte a navrch prosijte mouku. Povařte, až plátky zkřehnou; asi pět až sedm minut. Sceďte a nechte stranou.
2. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Zapékací formu vymažte máslem a potřete rozkrojeným stroužkem česneku. Střídavě vyložte předvařenými plátky celeru a syrovými plátky brambor. Každou vrstvu lehce osolte a opepřete.
3. Smetanu rozmíchejte s vývarem a směsí přelijte brambory s celerem. Formu vložte do trouby a pečte tak dlouho, až se tekutina vsákne; trvá to 30 až 35 minut. Vpichem nože vyzkoušejte, jestli už brambory a celer změkly. Pak gratin posypte sýrem, troubu přepněte na gril a ještě dvě až tři minuty zapečte, až povrch zezlátne. Nechte krátce vychladnout a podávejte nakrájené na řezy.