Jaruna
Špagety s lososem a rukolou
Pasta před téměř 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 400 g špaget
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 6 lžic olivového oleje
- 25 g bílého pečiva na strouhanku
- 4 lístky šalvěje, jemně nasekané
- 4 stroužky česneku, jemně nasekané
- šťáva a nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
- 400 g filetu z lososa, bez kůže a kostí
- 80 g rukoly, omyté a osušené
- 150 g třešňových rajčátek k podávání
- kysaná smetana k podávání (asi 4 lžíce)
Postup
1 Uvařte špagety v osolené vodě podle návodu na obalu. Lososa omyjte, osušte, nakrájete na kostky a osolte a opepřete. Pečivo nastrouhejte nebo rozmixujte na strouhanku a promíchejte se šalvějí.
2 V pánvi rozpalte 2 lžíce oleje, vsypte strouhanku, osolte a opékejte asi 3 minuty dozlatova. Stáhněte z ohně a dejte stranou. Ve větší pánvi na zbylém oleji nechte půl minuty měknout česnek, přidejte kostky lososa a opečte ho ze všech stran. Stáhněte z ohně a vmíchejte citronovou šťávu a kůru, popřípadně dochuťte solí a pepřem.
3 Slijte špagety a nechte je okapat. Dejte je do mísy nebo vraťte zpět do hrnce a zlehka promíchejte s lososovou směsí a listy rukoly. Podávejte s opečenou strouhankou, rozpůlenými rajčátky a kysanou smetanou.