Lucie Hromádková
Mrkvová polévka s pomerančem
Polévky před téměř 11 roky z www.kitchenette.cz
Ingredience
- 1 kg mrkve, očištěné a nasekané
- 1-2 petržele, očištěné a nasekané
- 1 střední cibule, na plátky
- 100 g másla
- 1 lžička římského kmínu
- šťáva z 2 velkých pomerančů
- 750 ml zeleninového vývaru nebo vody
- 150 ml sladké smetany
Postup
1. Na másle smažte ve velkém hrnci cibuli s mrkvemi a petrželí, dokud nezačne cibulka lehce karamelizovat.
2. Přidejte kmín, pomerančovou šťávu a nechte jemně pár minut probublávat než přidáte vývar.
3. Přiveďte k varu a vařte dokud mrkev nebude dostatečně měkká na rozmixování. Rozmixujte na hladký krém, pokud je příliš hustý, přidejte ještě trochu vývaru nebo vody.
4. Přidejte smetanu a ještě krátce prohřejte před servírováním.