Lucie Hromádková
Ředkvičková polévka
Polévky před téměř 11 roky
Ingredience
- 2 lžíce rostlinného másla
- 1 cibule, oloupaná a nakrájená najemno
- 1 šálek mladých ředkvičkových listů, asi ze dvou svazků ředkviček
- omyté a očištěné ředkvičky ze dvou svazků (1 svazek do polévky + 1 na ozdobu)
- 3 střední moučné brambory, oloupané a nakrájené na kostky
- 800 ml zeleninového vývaru; může být i z kostky
- 200 ml sojové smetany
- sůl a čerstvě drcený černý pepř
- kerblík nebo výhonky řeřichy na ozdobu
Postup
V hrnci rozpusťte máslo, vsypte do něj cibuli, po chvíli přidejte jemně pokrájené ředkvičky a vše nechte na mírném ohni zesklovatět a změknout. Potom přihoďte omyté a okapané ředkvičkové listy a míchejte do zavadnutí; trvá to asi 4 minuty. Přidejte brambory, zalijte je horkým vývarem a vařte asi 20 minut doměkka.
Hrnec odstavte a polévku rozmixujte. Přeceďte přes jemné síto zpět do hrnce, vmíchejte sojovou smetanu, osolte, opepřete a prohřejte. Při podávání ozdobte jemně pokrájenými zbylými ředkvičkami a kerblíkem nebo výhonky řeřichy.