Jaruna
Šunková pizza
Pizza před téměř 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 500 g hladké mouky 00 + 2 lžičky soli
- 10 lžic panenského olivového oleje
- 1 sáček sušeného droždí Dr. Oetker
- 400 g rajčatové passaty
- 1 lžička bazalkového pesta
- 1 červená cibule + 2 stroužky česneku
- sůl a mletý pepř
- 200–250 g kvalitní šunky, tenké plátky
- 1 pórek, tence nakrájený
- 250 g mozzarelly, na plátky
- 150 g třešnových rajčátek, rozpůlených
- 4 snítky bazalky + hrst černých oliv
Postup
1 Do mísy kuchyňského robotu s hnětačem (nebo do domácí pekárny)
prosijte mouku se solí, přidejte droždí, 5 lžic oleje a postupně vlijte
250–300 ml vlažné vody. Zpracujte hladké těsto a nechte ho asi hodinu
kynout, dokud nezdvojnásobí objem.
2 Na lžíci oleje zpěňte jemně nasekanou cibuli a česnek a zalijte
rajčatovou passatou. Osolte, opepřete a vařte na mírném ohni 15 minut.
Dochuťte pestem a odstavte.
3 Těsto rychle propracujte a vyválejte 4 stejné placky. Vytáhněte
je dotenka a vytvarujte okraje. Dejte je na plech s pečicím papírem a
potřete omáčkou. Obložte šunkou, rajčátky, pórkem a zakapejte olejem.
4 Pečte v předehřáté troubě na 250 °C 15–20 minut. Před koncem
přidejte na pizzu mozzarellu, olivy a dopečte. Podávejte s lístky
bazalky.