Kristýna Žďárská
Brambory zapečené s květákem, sýrem a slaninou
Brambory před téměř 11 roky
Ingredience
- 800 g brambor nakrájených na silné plátky
- 1 kg květáku nakrájeného na malé růžičky
- 2 velké cibule
- 200 g kostiček uzené slaniny nebo pancetty
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 100 g středně vyzrálého čedaru
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
Troubu rozehřejte na 200°C. V pánvi rozehřejte olej a vsypte slaninu, opékejte ji 5 minut, aby jen tak tak začala křupavět. Vsypte cibuli a 12 minut opékejte doměkka a dozlatova.
Mezitím vložte brambory do hrnce, zalijte dostatečným množstvím vody, osolte ji, přiveďte k mírnému varu, pak přidejte květák a všechno vařte 6-7 minut, aby obojí změklo. Důkladně sceďte.
Do zapékací mísy vrstvěte brambory a květák, posypte slaninou s cibulí a hrstkou sýra. Každou vrstvu pokapejte smetanou, osolte a opepřete. Pokračujte dokud nejsou všechny vrstvy hotové, zalijte zbývající smetanou a posypte zbývajícím sýrem.
Pečte půl hodiny aby sýr tvořil bubliny. Vyjměte z trouby a nechte minutu odpočívat. Podávejte přímo z mísy, doplněné listovým salátem.