ETA
Šleha(čkové)né koláčky
Sladké mámení před asi 11 roky z www.toprecepty.cz
Ingredience
- Na těsto:
- 30 g droždí
- 120 g másla
- 80 g krupicového cukru
- 125 ml mléka
- vanilkový cukr
- 2 žloutky
- kůra z půlky citronu
- malá lžička soli
- 200 ml 30% smetany ke šlehání
- 500 g hladké mouky
- Na náplň:
- 300 g kvalitního tvarohu, např. farmářského
- hrst rozinek
- 80 g moučkového cukru
- 50 g másla
- vanilkový cukr
- kůra z půlky citronu
- 1 žloutek
- Na drobenku:
- 50 g hrubé mouky
- 40 g másla
- 40 g moučkového cukru
- A ještě:
- hrst spařených a oloupaných mandlí
- vejce na potření koláčků
- borůvkovou marmeládu nebo jinou oblíbenou, příp. povidla
- 2 plechy + pečící papír
Postup
Z droždí, lžičky krupicového cukru a lžičky mléka necháme v teple vzejít kvásek. Ve šlehači vyšleháme do pěny máslo s cukry, přidáme žloutky. Mouku prosijeme do zadělávací mísy, přidáme sůl, žloutkový krém a vzešlý kvásek. Nakonec zlehka vmícháme dotuha ušlehanou smetanu. Vypracujeme vláčné těsto a necháme asi hodinu kynout.
Na tvarohovou náplň utřeme ve šlehači máslo s cukry, přidáme strouhanou citronovou kůru, žloutek, tvaroh a rozinky, které můžeme, ale nemusíme, namočit předem do rumu.
Drobenku připravíme smícháním a promnutím surovin na ni určených.
Vykynuté těsto rozválíme do obdélníku a rádýlkem rozdělíme na 40 čtverců. Můžeme samozřejmě udělat více menších.. to záleží :-)
Doprostřed každého čtverce klademe lžičkou tvarohové hromádky ( plná kávová lžička ) Těsto pevně uzavřeme a tvarujeme koláčky, které klademen na plech s pečícím papírem. Nemáme-li, plechy lehce vymažeme olejem. Do každého koláčku uděláme uprostřed důlek. Já používám k tomuto účelu vejce, jehož špičatější část namáčím do hladké mouky. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem. Ďolíčky naplníme marmeládou nebo povidlím, posypeme drobenkou, mandlemi a necháme ještě cca 15 minut nakynout. Poté pečeme v troubě, rozehřáté na 180 st. ( dolní + spodní ohřev ) asi 20 minut dozlatova.