Kate Pergnerová
Svíčková omáčka
Omáčky (teplé) VEGAN před téměř 11 roky
Ingredience
- 200 g mrkve
- 100 g celeru
- 100 g petržele
- 1 velká cibule
- cca 0,5 l vody
- 1 kostka zeleninového vývaru
- 1/2 balení sojové smetany
- 250 ml rostlinného mléka
- 4 kuličky nového koření
- 7 kuliček pepře
- 4 bobkové listy
- 3 lžíce oleje
- bylinková sůl
- citronová šťáva
- 8 sojových plátků
- kynutý knedlík, brusinkový kompot
Postup
Sojové plátky dáme vařit podle návodu na obalu, po vaření vymačkáme.
Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kousky a nasypeme na plech vymazaný olejem. Dáme na chvíli péct do trouby na střední teplotu, poté zalijeme vodou, přidáme kostku bujónu, bobkové listy, kuličky pepře a nového koření a sojové plátky. Dáme péct do změknutí zeleniny. Poté z plechu vyndáme všechny bobkové listy, sojové plátky, kuličky pepře i nového koření a obsah plechu, přelijeme do velkého hrnce, přilijeme sojovou smetanu a mléko a vše rozmixujeme dohladka. Nakonec dochutíme citronovou šťávou a solí. Podáváme s knedlíkem a brusinkami.