Kate Pergnerová
Plněná seitanová rolka
Seitan VEGAN před téměř 11 roky
Ingredience
- 2 a více lžic olivového oleje
- 200-250 g hub shiitake, klobouky nakrájené na plátky
- 2 velké pórky, nakrájené na tenčí plátky
- 1/2 lžičky soli
- čerstvě mletý pepř
- 3 větší rozdrcené stroužky česneku
- 2 lžíce čerstvého nasekaného tymiánu (či 2 lžičky sušeného)
- 1/4 hrnku strouhanky
- 1/4 hrnku zeleninového vývaru
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- Rolka:
- 3 větší stroužky česneku
- 1 hrnek bílých fazolí (bez vody)
- 1 a 1/2 hrnku zeleninového vývaru
- 3 lžíce dobré sojové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 hrnky lepku v prášku - zásadní pro výrobu seitanu (v ČR pod názvem Pšeničná bílkovina)
- 1/3 -1/2 sušeného lahůdkového droždí
- 1 vrchovatá lžička červené papriky
- 1 vrchovatá lžička sušeného tymiánu
- 1 vrchovatá lžička sušené šalvěje
- 1 vrchovatá lžička drcených fenyklových semínek
- 1/2 lžičky soli
- čerstvě mletý černý pepř
Postup
Nejdříve připravte náplň. Rozehřejte olej ve větší pánvi a osmahněte na něm shiitake a pórek (musí úplně změknout, asi 10 minut na středním plameni). Přidejte sůl, pepř, česnek a tymián a smažte další dvě minuty (často míchejte). Přisypte strouhanku a promíchejte ji s ostatními ingrediencemi. Když je směs sušší a strouhanka lehce opečená (asi po 5 minutách), přilijte zeleninový vývar a citrónovou šťávu a promíchejte. Odložte stranou a dejte se do přípravy sekané.
Troubu rozehřejte na 180°C. V mixéru rozsekejte stroužky česneku, přidejte fazole, vývar, olivový olej a sojovku a rozmixujte dohladka (malé kousky fazolí můžou zůstat v celku). Ve větší míse smíchejte lepek, lahůdkové droždí, bylinky a koření. Uprostřed směsi udělejte díru a vlijte do ní obsah mixéru. Prodělávejte vařečkou (nebo hnětacím hákem v kuchyňském robotovi ;), dokud se směs nespojí do homogenní koule. Dobře prodělejte.
Na linku si připravte větší plát alobalu. Dejte na něj těsto a rozválejte ho do většího obdélníku (asi 35x25cm). Na spodní (a delší) třetinu obdélníku rozprostřete náplň a s pomocí alobalu zarolujte do těsně stažené rolky. Kraje zaštípejte k sobě, zabalte pevně do alobalu, konce alobalu zarolujte, aby byl obsah pěkně utěsněný. Dejte na plech a pečte asi hodinu a čtvrt až hodinu a půl (po upečení by měla být rolka pevná na dotek). Během pečení každých 20 minut otáčejte, aby rolka neležela pořád na jedné straně, a aby se udělala kůrčička. Po upečení vybalte, nechte trochu vychladnout, nakrájejte vroubkovaným nožem a podávejte.