Kate Pergnerová
Houbová omáčka
Omáčky (teplé) VEGAN před téměř 11 roky
Ingredience
- dvě plné hrsti sušených nebo cca 300-350 gr čerstvých hub - sušené před přípravou jídla namočte asi na hodinu do vody
- 50 g Alsanu nebo cca 3 lžíce oleje
- 3 lžíce hladké mouky
- 800 ml zeleninového vývaru, případně vody, ve které se máčely houby s odpovídajícím množstvím zeleninového bujonu
- 1 velká najemno nakrájená cibule
- kmín
- 200 g silken tofu
- šťáva z 1 menšího citronu
- půl lžičky hořčice
- další olej
- bílý pepř, ocet
Postup
Houby nakrájejte/nalámejte na menší kousky, namočte na hodinu do vody, poté slijte (vodu si nechte, viz ingredience) a nechte okapat na cedníku. V hrnci rozehřejte Alsan, zaprašte moukou a za stálého míchání připravte jíšku. Po chviličce opékání mouky (nesmí zhnědnout) zalijte vývarem a na mírném ohni vařte asi půl hodiny (či po dobu přípravy hub). V jiném hrnci či větší pánvi rozehřejte olej a osmahněte cibuli dozlatova (asi 8 minut). Přidejte kmín a houby a pod pokličkou poduste 10 minut. Přidejte základ z jíšky a opět na mírném plameni vařte asi další čtvrthodinu. Mezi tím si připravte silken tofu - nadrobte ho do misky, přidejte šťávu z citronu, hořčici, trochu oleje, příp. i umeocta. Vše rozmixujte do hladka. Krém vmíchejte do omáčky, dochuťte octem, pepřem a solí. Před podáváním posypte nekadeřavou petrželí.