Kate Pergnerová
Dýňový krém s česnekem a kari kořením
Polévky VEGAN před téměř 11 roky
Ingredience
- 2 menší dýně hokkaido
- 4 lžíce slunečnicového oleje + případně další na opékání česneku
- 1 cibule, nakrájená najemno
- špetka soli
- 4 stroužky česneku, nakrájené na plátky + případně další 2 na ozdobu
- 1 lžička kari koření
- cca 800ml zeleninového vývaru
- cca 100ml sojové smetany
- lžíce rostlinného másla
- 1 lžíce sezamového semínka
Postup
Nejdříve si připravte dýni - kartáčkem dobře očistěte slupku dýně, poté ji rozkrojte na čtvrtiny a odstraňte semínka. Zbylou dužinu nakrájejte na menší kostičky.
Ve velkém silnostěnném hrnci si rozehřejte olej a dejte na mírném plameni smažit cibulku se špetkou soli. Jakmile začne sklovatět, přidejte plátky česneku, kari koření a po chvilce i dýni. Mírně zvyšte plamen a vše zhruba 10 minut opékejte. Potom směs zalijte vývarem a vařte do měkka cca dalších 10 minut.
Po uvaření polévku rozmixujte ponorným mixérem a hustotu dolaďte přimícháním smetany. Zjemněte máslem.
Polévku na talířích dozdobte sezamovým semínkem a na oleji lehce opečenými plátky česneku (hlídejte světlou barvu, jelikož při delším smažení česnek hořkne). Množství je pro 4 osoby.
Kate Pergnerová před více než 10 roky
http://leblogdepipi.blog.cz/1009/dynova-polevka-na-kari