Kate Pergnerová
Aloo matar kofta kari
Recepty z Indie VEGAN před téměř 11 roky
Ingredience
- Kofta:
- 1 větší uvařený brambor v slupce; nechat dobře vychladnout, nejlépe odležený 1 den v chladničce
- 2 lzíce rozvařeného sušeného hrachu
- sůl
- špetka mletého kardamomu
- 1 plná lžíce kukuřičného škrobu
- olej na smažení
- Na omáčku:
- 2 větší červené cibule
- 2 rajčata
- olej
- 1 lžička česnekovo-zázvorové pasty ¨
- 1 plochá lžička garam masala
- 1/4 lžičky chilli koření
- 1/2 lžičky sušeného lístku pískavice
- 2 velké hrsti nesolených kesu ořechů
- 200ml vody
- sůl
- 100ml kokosového mléka
Postup
Kofta:
Brambor oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme rozvařený hrách, sůl, mletý kardamom a promícháme vidličkou. Přidáme kukuřičný skrob a pořádně promícháme. Necháme chvilku odležet. Poté ze směsi na uděláme kuličky stejné velkosti, které obalíme ve kukuřičného škrobu. V pánvi zahřejeme tolik oleje, aby v nich byly kofta napůl ponořené. Osmahneme je ze všech stran. Osmažené vyjmeme a odložíme.
Omáčka: V hlubší pánvi zahřejeme olej. Přidáme cibuli na půlkolečka pastu a na středně silném ohni smažíme do měkka. Potom přidáme garam masala, chilli koření, pískavici a promícháme. Ihned přidáme nadrobno nakrájené rajčata, sůl, kesu ořechy a 3 minuty restujeme, občas promícháme. Směs odstavíme a necháme trochu vychladnout. Vychladlou směs rozmixujeme s 200ml vody. Vrátíme omáčku do hrnce a přivedeme znovu k varu. Přidáme kokosové mléko (pokud je třeba, dosolíme) a povaříme na mírném ohni 3 minuty. Nakonec vložíme kofta, prohřejeme a odstavíme.