Ondřej Musil
Polévka à la Mór Jókai
Polévky před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 200 g suchých červených a/nebo bílých fazolí, namočených den předem
- 600 g uzeného vepřového kolena s kostí
- 100 g mrkve + 100 g kořenové petržele + 50 g celeru, vše očištěné a v celku
- 3 nohy maďarské paprikové klobásy (milé překvapení: Maďarka z Krásna)
- 3 lžíce sádla
- 3 lžíce hladké mouky
- 30 g cibule
- 1–2 stroužky česneku, prolisované
- mletá paprika, sůl
- těstoviny csipetke (viz níže)
- zakysaná smetana k podávání
Postup
Příprava jídla
1 Namočené fazole slijte, propláchněte a dejte spolu s kolenem do hrnce s 2–2,5 l studené vody. Přidejte mrkev, petržel, celer a celé klobásy. Vařte na mírném ohni, aby vše změklo asi hodinu.
2 Vylovte všechno až na fazole, zeleninu vyhoďte. Až maso trochu zchladne, oberte ho a nakrájejte, klobásy nakrájejte na kolečka. Udělejte světle zlatavou jíšku ze sádla, mouky a cibule, pak přidejte česnek a trochu papriky a polévku zahustěte.
3 Koleno a klobásu vraťte do polévky, přiveďte k varu a přidejte těstoviny. Až budou uvařené, podávejte polévku se zakysanou smetanou. Dosolte, jen pokud je to nutné.
Csipetke (čipetke)
Z cca 100 g hladké mouky a 1 velkého vejce vypracujet pevné pružné těsto. Zabalte ho do plastové fólie a nechte asi hodinu odležet v chladnu. Krátce je prohněťte, vyvalujte hádky silné jako tužka. Olamujte z nich kousky a zplošťujte je. Pokládejte je na vál v jedné vrstvě a poprašte je trochou mouky, aby nevysychaly.