Kate Pergnerová
Ostro-kyselá polévka
Polévky VEGAN před téměř 11 roky
Ingredience
- 5 cm kousek zázvoru
- 1-3 chilli papričky
- 5-7 lžic tmavé sojové omáčky
- 3-4 lžíce rýžového octa
- 1 malý protlak
- 1 kvalitní zeleninový bujon
- 3 mrkve
- 1/2 menšího pórku
- 1/2 malého čínského zelí
- 300-400 g hlívy ústřičné
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 1,3 l vody
Postup
V hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm najemno nakrájenou mrkev po dobu asi pěti minut. Přidejte nastrouhaný zázvor, najemno nasekanou chilli papričku a protlak. Smažte dalších pět minut, aby protlak ztratil kyselost. Vlijte vodu, přidejte bujon, sojovou omáčku, rýžový ocet, dobře promíchejte a povařte asi 5 minut. Pórek, čínské zelí a hlívu nakrájejte na menší kousky a vložte do polévky, odstavte ji ze sporáku a tyčovým mixérem rozmixujte zeleninu a hlívu na malé kousky.
Vraťte na oheň, přiveďte k varu a podle chuti přidejte sojovou omáčku, ocet, případně chilli papričku. Pokud se vám zdá málo hustá, zahustěte kukuřičným škrobem.