Kate Pergnerová
Houbový bourguignon
Houby VEGAN před téměř 11 roky
Ingredience
- 2 lžíce olivoveho oleje
- 2 lžíce rostlinného tuku
- 250 g hub - ideálně hnědých žampionů či portobello
- 1 menší mrkev, nakrájená na půlkolečka
- 1 menší cibule, najemno nakrájená
- 2 stroužky česneku
- 1 hrnek červeného vína
- 1 a 1/2 hrnku zeleninového vývaru (nebo vodu a bujon ve stejném množství)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1/2 lzičky sušeného tymiánu
- 1 a 1/2 lžíce polohrubé mouky
- 1 střední cibule, najemno nakrájená
- sojová smetana s trochou ochuceného octa na ozdobu (není nutné)
- těstoviny
Postup
Na pánvičce rozehřejte lžíci oleje a lžíci rostlinného tuku. Přidejte na plátky nakrájené houby a nechte osmahnout (asi 3 minuty). Sejměte z ohně jeste před tím, než houby pustí šťávu.
V hrnci rozehřejte zbývající olej a rostlinný tuk, přidejte nakrájenou mrkev, cibuli, tymián, sůl a černý pepř a na středním plameni smažte cca 10 minut, dokud není cibulka světle hnědá. Přidejte rozmačkaný česnek a ještě asi minutu nechte osmahnout. Přilijte víno a zvyšte teplotu. Vařte dokud se víno nezredukuje asi na půlku. Přidejte rajčatový protlak, vývar a houby, snižte teplotu na mírný var a vařte cca 20 minut. Přidejte nakrájenou cibulku a nechte mírně vařit ještě dalších 5 minut. Mouku rozmíchejte v trošce vody a přilijte do omáčky. Nechte dojít dalších 10 minut. Dochuťte a podávejte s těstovinami, případně ozdobené sojovou smetanou, našlehanou s trochou octa.