Kate Pergnerová
Kokosové kari s tofu
Tofu VEGAN před téměř 11 roky
Ingredience
- 200 g žampionů
- 3 jarní cibulky
- kousek čerstvého zázvoru (asi 2cm)
- 2 stroužky česneku
- 1 malá červená chilli paprička
- sůl
- 150 g cukrového hrášku
- 200 g uzeného nebo obyčejného tofu
- 1 lžíce slunečnicového (nebo jiného chuťově neutrálního) oleje
- 200 g kokosového mléka
- 2 lžíce limetové nebo citronové šťávy
- pasta z chilli nebo sambal oelek
- 1 lžíce nasekaných lístků koriandru
Postup
Houby očistěte vlhkou papírovou utěrkou, odřízněte z nich nohy a klobouky rozčtvrťte. Jarní cibulky očistěte, omyjte a bílou a světlezelenou část nakrájejte na jemné kroužky. Zázvor oloupejte a nakrájejte napřed na plátky a pak na nudličky. Česnek oloupejte, rozpulte a nasekejte na jemné plátky. Chilli papričku omyjte, stopku odstraňte a dužinu včetně semínek najemno nasekejte.
Cukrový hrášek omyjte, odřízněte z něj konce a odstraňte vlákna. Osolenou vodu přiveďte k varu, přidejte lusky a v klokotající vodě je vařte 2 minuty. Pak je v cedníku zchlaďte ledovou vodou, nechte okapat a šikmo nakrájejte na asi dvoucentimetrové kousky. Tofu nakrájejte na kostky o velikosti sousta.
Rozehřejte olej a houby v něm při prudkém žáru opékejte za stálého míchání asi 2 minuty. Přidejte cukrový hrášek, cibule, zázvor, česnek a chilli papričku a krátce opečte. Přilijte kokosové mléko a směs přiveďte k varu. Kari ochuťte limetovou šťávou a solí a podle chuti vmíchejte trochu chilli pasty. Přidejte tofu a prohřejte ho. Před podáváním posypte trochou čerstvého koriandru.