Kate Pergnerová
Pikantní karamelové tofu
Tofu VEGAN před téměř 11 roky
Ingredience
- 200 g bílého tofu
- 200 g hlívy ústřičné
- 200 g zelených fazolkových lusků
- sezamový olej
- 7-8 stroužků česneku
- 5 lžic sojové omáčky
- 250 ml vody
- 50 g hnědého cukru
- lžička zeleného pepře
- lžička černého koření
- sůl
Postup
Tofu a hlívu nakrájíme. Fazolové lusky prořízneme na třetiny a blanšírujeme ve vroucí vodě. V pánvi rozpálíme trochu sezamovéo oleje, přidáme tofu a opékáme dokřupava. Přidáme fazolové lusky a opékáme další 2-3 minuty. Vyjmeme z pánve a odložíme stranou. Do rozehřáté pánve přidáme hlívu, opečeme dozlatova a přidáme ji k tofu a fazolkám.
Česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a opečeme v pánvi na malém množství sezamového oleje. Přidáme k tofu, fazolkám a hlívě.
V té samé pánvi si z cukru připravíme karamel.
Pánev sundáme z ohně a přiléváme směs soli, vody a sezamového oleje. Vrátíme na slabý olej a zahříváme, aby se ztvrdlý karamel roztál.
V hmoždíři nahrubo rozdrtíme zelený i černý pepř. Přidáme ke karamelové omáčce a do omáčky vrátíme tofu, fazolky, hlívu a česnek. Vaříme, dokud se tekutina neodpaří.
Servírujeme s rýží.