Kristýna Žďárská
Vločkový koláč
Zdravé sladkosti před téměř 11 roky
Ingredience
- 150 g ovesných nebo pšeničných vloček
- 120 g polohrubé mouky
- 160 g třtinového cukru
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžíce mleté skořice nebo skořicový cukr
- špetka soli
- 120 g rozpuštěného másla, zchladlého
- 1 banán rozmixovaný
- 500 g ostružin (nebo lesní směs)
- 2 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce červeného vína nebo vody
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup
V míse smíchejte vločky s moukou, třtinovým cukrem, sodou, špetkou soli a mletou skořicí. Přidejte máslo a banán a dobře rozmíchejte. Nechte 15 minut odpočívat.
Mezitím připravte náplň. Zbývající suroviny pár minut vařte, jakmile začnou houstnout, stáhněte z ohně a nechte lehce zchladnout. Dvě třetiny těsta přesuňte do dortové formy vyložené pečícím papírem, vložte do trouby předehřáté na 170°C a pečte asi 20 minut, dokud těsto nezačne zlátnout. Pak ho potřete náplní, rozdělte na ni zbylé těsto a pečte dalších 20 minut.