Kate Pergnerová
Falafelové míčky
Luštěniny VEGAN před téměř 11 roky
Ingredience
- 600g konzerva cizrny, slitá
- 2 menší cibule, nasekané
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 větší svazek petrželky
- 1 větší svazek koriandru
- 3 lžíce olivového oleje
- 3–4 lžíce strouhanky
- římský kmín, mletý koriandr, sůl a pepř
- olej na smažení
- chleba pita k podávání
Postup
Cizrnu s česnekem a cibulí prožeňte mlýnkem na maso. Lístky bylinek nasekejte najemno a přidejte je k cizrnové směsi. Vmíchejte olej, strouhanku a ochuťte kořením.
Namočenýma rukama formujte z hmoty kuličky a smažte je na pánvi v rozpáleném oleji. Míčky vytahujte z oleje děrovanou naběračkou a pokládejte na papírové utěrky, které odsají přebytečný tuk. Napíchejte na party párátka a podávejte s dipy.
Jogurtový dip:
Smíchejte 250 g bílého sojového jogurtu, tofunézy nebo sojanézy, 3 lžíce sezamové pasty tahini, strouhanou kůru a šťávu z 1/2 pomeranče, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1/2 lžičky skořice, sůl a pepř dle chuti.
Chilli dip:
Smíchejte 9 lžic sojanénézy, 6 lžic chilli omáčky, 3 lžíce dobrého kečupu.