Kate Pergnerová
Budějcká omáčka
Omáčky (teplé) VEGAN před téměř 11 roky
Ingredience
- celer
- mrkev
- cibule
- olej
- 1 sojová smetana
- 1 rajský protlak
- 2 kostky zeleninového vývaru
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře (nesmí být mletý, pak je škodlivý)
- bobkový list
- lžička plnotučné hořčice
- hladká mouka s trochou soli na zahuštění
- sůl na závěrečné dochucení
Postup
Očištěnou a nakrájenou zeleninu orestujeme na oleji v pořadí cibule, mrkev a celer. Podlijeme vodou, přidáme kostky a koření. Vaříme deset minut, poté zahustíme moukou a přidáme rajský protlak a hořčici. Vaříme dalších deset minut. Na konci varu přidáme smetanu a necháme převalit. Nakonec vyndáme bobkový list a kuličky nového koření a pepře.
Podáváme s knedlíkem