Kate Pergnerová
Lilkové pyré s kouřovou příchutí
Dipy, pomazánky & studené omáčky VEGAN před téměř 11 roky
Ingredience
- 2 středně velké lilky
- šťáva z 1 citronu
- 2–3 stroužky česneku
- 150 ml sojového jogurtu, sojanézy nebo tofunézy
- trocha čerstvého kopru, nasekaného
- sůl a pepř na dochucení
Postup
Gril v troubě nebo grilovací pánev rozehřejte na nejvyšší teplotu. Lilky i se slupkou podélně rozpulte a po každé straně necelou půlhodinu grilujte. Dužina zvláční, ale slupka by měla zůstat pevná.
Sejměte baklažány z grilu a nechte je trochu vychladnout.
Ostrým nožem několikrát nařízněte dužinu a vydlabejte ji lžící. Hmotu dávejte do misky a pak ji rozmělněte vidličkou. Přidejte citronovou šťávu a prolisované stroužky česneku, vmíchejte sojový jogurt i kopr, případně dosolte a opepřete. Pyré podávejte ještě teplé, vynikající je s opečenými chlebovými plackami.
Kate Pergnerová před více než 10 roky
www.apetitonline.cz