Kate Pergnerová
Polévka z lístků červené řepy
Polévky VEGAN před téměř 11 roky
Ingredience
- 1 svazek mladých červených řep i s listy
- 1 malá petržel
- 2 mladé mrkve
- 1 mladý tenčí pórek
- 1/2 mladého menšího celeru
- 3 mladé brambory
- 3 lžičky sojové smetany
- Sůl, pepř podle chuti
- 1 lžíce agávového sirupu
- 1 lžíce ume octa nebo citronové šťávy
- 2 lžičky mouky k zahuštění (ideálně cizrnová, rýžová)
- bílé tofu
- 1 lžička kopru nebo pažitky na ozdobu
Postup
Mrkev, celer a petržel očistíme a nakrájíme na nudličky. Pórek nakrájíme na kolečka. Zalijeme 1,5 litrem vody a přivedeme k varu. Pak vsypeme brambory nakrájené na kostičky a vaříme 15 minut.
Červenou řepu s listy umyjeme, posekáme, červené řepy nakrájíme na nudličky. Přidáme do polévky a vaříme dalších 10 minut, až je zelenina měkká.
Polévku dochutíme solí, pepřem, ume octem/citronovou šťávou a agávovým sirupem. Chvíli povaříme.
Smetanu smícháme s moukou a polévku zahustíme.
Tofu nakrájíme na malé kostky, zalijeme polévkou a ozdobíme.