Kate Pergnerová
Kofty v rajské omáčce se špagetami
Těstoviny VEGAN před téměř 11 roky
Ingredience
- 1 kg červené řepy
- cca 200 g hladké mouky
- cca 100 g ovesných vloček
- 20 g kokosu
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 2 lžíce mletého koriandru
- 1 lžička mletého pepře
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 2 lžičky soli
- uvařené špagety
Postup
Řepu oloupeme a nastrouháme - jednu polovinu na jemno a druhou na hrubo. Přidáme koření, kokos, sůl, prášek do pečiva a mouku a důkladně promícháme. Množství mouky je pouze orientační. Důležité je aby těsto pěkně drželo pohromadě. Pokud nedrží, můžeme přidat víc mouky.Řepa začne ve styku se solí uvolňovat vodu, zvláště pokud je mladá a čerstvá.Těsto tím začne řídnout. Přidáme proto ovesné vločky, které šťávu z řepy nasáknou. Těsto by mělo být vlhké a mírně lepivé. Nemělo by však být tekuté, abychom mohli tvarovat kofty. Vločky zároveň dodají koftám lepší výslednou konzistenci.
Nyní z těsta koulíme kuličky asi 3 - 4 cm velké. Pravidelně si při tom namáčíme dlaně v misce s vodou. To nám pomůže, aby se nám těsto nelepilo na ruce. Kuličky můžeme buď nakoulet dopředu, ale ti zručnější je zvládnou koulet a rovnou házet do horkého oleje. Kofty smažíme v hluboké vrstvě oleje přibližně 5 minut. Důležité je aby kofty zůstaly tmavě červené. Pokud začnou měnit barvu do světle hnědé, už je pozdě - jsou spálené. Osmažené kofty necháme okapat v cedníku případně osušíme od přebytečného oleje ubrouskem.
Podáváme se špagetami.