www.delibety.com
Ceozrnné vdolečky s chia džemem a kokosovým krémem
Raňajky před téměř 11 roky
Ingredience
- půl hrnku teplé vody
- půl hrnku vlažného mléka
- sáček instantního droždí
- půl lžičky soli
- 2 polévkové lžíce agáve sirupu
- 2 polévkové lžíce oleje
- 2,5 hrnku celozrnné špaldové mouky
- 2 lžíce kukuřičné krupice
- olej na smažení
- Džem:
- 3 hrnky nadrobno krájených jahod
- 2 polévkové lžíce chia semínek
- agáve sirup podle chuti
- Kokosový krém:
- plechovka kokosového mléka
- agáve sirup podle chuti
- lžíčka vanilkového extraktu
Postup
ro vdolečky smíchejte vodu, mléko, droždí, sůl, sirup i olej. Dobře promíchejte. Přidejte prosátou mouku a důkladně zpracujte těsto vařečkou. Výsledkem by mělo být krásné, hladké a vláčné těsto, které se nelepí. Nechte hodinu kynout na teplém místě. Poté těsto znovu zpracujte a rozválejte na půl centimetru vysokou placku. Pokud necháte placku vyšší (cca 2cm), získáte tradiční English Muffins, které můžete po usmažení roztrhnout a plnit. Vykrájejte kolečka o průměru 7-10cm. Každé kolečko z obou stran obtiskněte do kukuřičné krupice a vyskládejte na plech s pečícím papírem, kde je opět nechte alespoň půl hodiny odpočívat. Po vykynutí smažte z obou stran na pánvi s trochou rostlinného oleje (rozhodně není potřeba vysoká vrstva). Zbavte přebytečného oleje pomocí kuchyňské utěrky a nechte zchladnout na roštu, popř. ještě horké poprašte moučkovým cukrem (my před podáváním zakápneme datlovým sirupem).
Pro džem zahřívejte v kastrůlku jahody spolu se sirupem, dokud nepustí vodu. Já dávám 4 lžíce sirupu, záleží na osobních preferencích. Můžete samozřejmě sladit i klasicky cukrem. Vařte asi 10 minut, dokud ovoce není měkké (ale stále drží tvar). Vypněte plamen, nechte na plotýnce a přidejte chia. Důkladně míchejte po celou dobu, kdy směs ještě bublá. Poté můžete odstavit na chladnější místo a nakonec umístit alespoň na hodinu do lednice, kde džem finálně ztuhne.
Pro krém umístěte den předem plechovku s koko mlékem do lednice. (Ideální je mít několik plechovek v lednici jako zásobu) Pokud máte čas, můžete ji ještě půl hodiny před akcí šoupnout do mrazáku. Vyhlazenou ji otevřete a ztuhlý kokosový tuk vydlabejte lžící. Vespod zůstává kokosová voda. Tu můžete využít do smoothies, skvělá je třeba s ananasem. Sesbíraný tuk jednoduše vyšlehejte s agáve sirupem a vanilkou. Pokud chcete získat spíš šlehačkoidní konzistenci, můžete přidat ztužovač.
Sevillana před téměř 11 roky
Kto nájde niekde prvý CHIA semienka, nech mi dá prosím vedieť :o))) mám veľmi rada blog http://www.goodmoodspoon.com/