Kate Pergnerová
Bramborový quiche s cibulovou náplní
Slané koláče, muffiny VEGAN před téměř 11 roky
Ingredience
- Na korpus:
- 200g špaldové mouky
- 100g alsanu
- 3 polévkové lžíce ledové vody
- půl lžičky soli
- Na náplň:
- 5 nových brambor
- alsan
- 4 cibule
- 1 silken tofu
- hrst čerstvého koriandru
- 1 lžička francouzské hořčice
- 3 polévkové lžíce sójové mouky
- 1 polévková lžíce lahůdkového droždí
- sůl, pepř
Postup
Mouku prosijte na vál nebo do mísy, přidejte sůl. Alsan použijte chladničkové teploty, nasekejte na kostky a dobře a rychle zpracujte s moukou, až bude připomínat drobenku. Přidejte vodu a vypracujte těsto. Zabalte do fólie a nechte odpočívat v lednici.
Brambory dobře omyjte a očistěte kartáčkem na zeleninu. Nakrájejte na tenčí plátky (pokud jste technické typy, jako můj muž: 4mm) a zlehka opečte v pánvi na lžíci alsanu, dokud nezačnou hezky vonět (6minut 12sekund). Osolte opepřete. Vyklopte do misky a nechte stranou.
Do pánve dodejte novou lžíci alsanu a opékejte na ní cibuli, kterou jste nakrájeli na půlkolečka. (Nebo jiné libovolné tvary, protože nakonec stejně skončí v mixéru. Pamatujte ale, že čím menší budou, tím kratší dobou smažení se vám odmění.) Opékejte pomalu, ale jistě na středním plameni a dobře míchejte. Celý proces smažení/karamelizace zabere asi dvacet minut poctivého míchání. Vyděržaj pioněr!
V mezičase (míchat!) dejte do mixéru celé silken tofu, omytý a posekaný koriandr, hořčici, sójovou mouku i lahůdkové droždí. Pod hotovou cibulkou vypněte plamen a nechte chvíli chladnout. Mezitím připravte těsto na korpus: vyválejte na pomoučené ploše a přesuňte do zapékací/dortové/koláčové formy. Je dosti křehké, takže po jednom kuse se vám to pravděpodobně nepodaří. Přinejhorším ho můžete "odždibovat" a do formy vmačkat po malých kouscích. Do mixéru přidejte všechnu cibuli z pánve a dobře rozmixujte. Ochutnejte a podle osobních požadavků přisolte a opepřete.
Nakonec jednoduše vrstvěte brambory-náplň-brambory-náplň-brambory, dokud nic nezbyde. Poslední vrstvu tvoří brambory, lehce potřené Alsanem. Pečte na 180°C 40 minut.
Kate Pergnerová před více než 10 roky
www.goodmoonspoon.com