Kate Pergnerová
Chřestové rizoto s citronem a jahodovou mátou
Rýže VEGAN před téměř 11 roky
Ingredience
- 250 g rýže arborio
- svazek zeleného chřestu
- 1 bílá cibule
- olivový olej
- rostlinný tuk Alsan
- 2dcl vína
- 2dcl rostlinného mléka
- dobrý zeleninový vývar
- šťáva a kůra z poloviny bio citronu
- 2 větvičky jahodové máty (nebo obyčejné, pokud nemáte)
- sůl, pepř
Postup
Začněte chřestem. Dobře ho operte ve studené vodě a každý stonek zbavte spodní dřevnaté části, která se nejí. Jednoduše tak, že stonek chytíte jednou rukou za jeho spodní konec, druhou asi 4cm nad tímto místem a zlomíte. V místě zlomu končí tvrdá část a začíná ta šťavnatá ;) Odlámané konce můžete použít maximálně do vývaru, ale v tomto receptu je potřebovat nebudeme, takže pryč s nimi. Zbylým stonkům chřestu odkrojte hlavičky a dejte stranou do misky (budeme je dusit ve 3. kroku). Střední část, která vám zůstala (bez hlavičky a bez dřevnatého konce) asi natřikrát překrojte a dejte vařit do malého kastrůlku v rostlinném mléce.
Ve velkém hrnci se silným dnem rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli na kostičky. Opékejte a míchejte, dokud nezesklovatí, ale nemá začít hnědnout. Přidejte rýži, dál opékejte a poctivě míchejte. Jakmile se vše začíná přichytávat více, než by bylo zdrávo, přilijte víno, nechte probublat a dále míchejte. Vařte tak dlouho, dokud se všechen alkohol neodpaří a směs opět není hustá. Následuje klasický postup přípravy italského risotta: přidejte naběračku horkého vývaru, stále dobře míchejte, dokud se tekutina neodpaří, přidejte novou naběračku vývaru, míchejte... a tak dál ;) Celý proces trvá přibližně půlhodinu.
Když rýže začíná být správně al dente, přidejte poslední naběračku a nechte opět vyvařit. V mezičase si připravte chřestové hlavičky a chřestový krém. Na malé pánvi rozehřejte lžíci Alsanu a tři lžíce vody. Poté přidejte chřestové hlavičky, lehce poduste a přidejte malou špetku soli. Jsou prakticky ihned, stačí jim tři minuty. Pro krém jednoduše se špetkou soli rozmixujte střední kousky chřestu, které jste uvařili v rostlinném mléce.
Když je rýže ideálně na zkus, odstavte ji z plamene, přidejte krém, šťávu i kůru z citronu, sekanou mátu a dobře zamíchejte. Nakonec přimíchejte podušené chřestové hlavičky, několik si můžete nechat na ozdobu.