www.delibety.com
Jahodový sirup s meduňkou
Sirupy před téměř 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- jahody
- 2
- kilogramy
- (hodně zralé)
- voda
- 5
- decilitrů
- šťáva
- 5
- decilitrů
- (čerstvá, z pomerančů a mandarinek)
- šťáva citronová
- 1
- decilitr
- cukr
- (asi 1,3 kg na 1 litr scezené šťávy)
- citron
- 1
- kus
- meduňka
- 2
- snítky
Postup
Jahody omyjeme, osušíme, očistíme je a po částech rozmixujeme. Zalijeme je 5 dl vody, přidáme šťávu z mandarinek a pomerančů a citronovou šťávu a směs nalijeme do skleněné nebo nerezové nádoby. Zakryjeme ji čistým plátnem, převážeme a směs necháme dva dny stát v chladu.
Pak šťávu přecedíme přes hustý cedník, odměříme ji, nalijeme do kastrolu a přidáme odpovídající množství cukru. Dobře promícháme, zahřejeme a průběžně sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Jakmile se cukr rozpustí a sirup dosáhne bodu varu, naplníme ho do čistých lahví, do každé vložíme tři plátky nakrájené z chemicky neošetřeného nebo důkladně omytého citronu, přidáme několik lístků meduňky a sklenice dobře uzavřeme.