Jaruna
Koňakové steaky s karamelizovanou čekankou
BBQ před téměř 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- hovězí maso
- 600
- gramů
- (svíčková)
- sůl
- pepř černý
- (čerstvě drcený)
- olej olivový
- (na opečení masa)
- koňak (40%)
- 0,5
- decilitrů
- víno červené
- 2
- decilitry
- tymián
- 1
- snítka
- máslo
- 1
- plátek
- čekanka belgická
- 400
- gramů
- (puky)
- cukr krystal
- 50
- gramů
- máslo
- 50
- gramů
Postup
Čekanku omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do rozehřáté pánve, zasypeme cukrem, přidáme máslo a pomalu za průběžného míchání ohříváme na mírném ohni, až se cukr rozpustí na karamel a čekanka začne zlátnout. V tento okamžik pánev odstavíme z ohně.
Hovězí svíčkovou nakrájíme na 4 silnější plátky, osolíme je a opepříme. V dobře rozpálené pánvi, nejlépe litinové, zahřejeme olivový olej a zprudka na něm opečeme maso z každé strany asi 3 minuty. Opečené steaky přelijeme koňakem a jakmile se alkohol zahřeje, opatrně ho zapálíme dlouhou špejlí a necháme vyhořet.
Steaky vyjmeme z pánve a uložíme v teple (nebo je zabalíme do alobalu). Do pánve s výpekem přilijeme červené víno, přidáme tymián a dále vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Přidáme do ní kousek másla, necháme ho rozpustit a omáčku podle potřeby dochutíme pepřem a solí.
Omáčku rozdělíme na talíře, přidáme karamelizovanou čekanku a nakonec steaky a ihned podáváme.