Lucie Hromádková
Brambory s pomerančovou kůrou
zelenina před téměř 11 roky z ona.idnes.cz
Ingredience
- Doba přípravy: 20 minut + 40-50 minut
- 1 kg přílohových brambor varný typ B
- 2 pomeranče
- 1/2 lžičky semínek koriandru
- 3 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- hrst čerstvého koriandru
Postup
1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Brambory dobře očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou. Pomeranče omyjeme a osušíme.
2. Z jednoho pomeranče okrájíme ostrým nožem nebo škrabkou kůru a nakrájíme ji na tenké proužky, z druhého pomeranče kůru nastrouháme. Semínka koriandru rozdrtíme v hmoždíři.
3. Brambory dáme na plech, potřeme je olejem, osolíme a opepříme, posypeme proužky kůry a koriandrovými semínky. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 35–45 minut, podle velikosti brambor.
4. Plech vyndáme z trouby, talířkem rozmáčkneme brambory, aby byly zploštělé a praskly. Troubu rozpálíme na 230 °C. Koriandrové lístky jemně nasekáme.
5. Dopečeme pět minut pod grilem a ozdobíme nastrouhanou pomerančovou kůrou a nasekanými lístky.
Tip: Brambory si můžete předvařit dopředu a později upéct, postačí jim pak jen 15 minut v troubě. Pečte je s několika neoloupanými stroužky česneku, rozmáčknutými nožem na plocho.
Zdroj: http://ona.idnes.cz/citrusy-proti-chripce-064-/recepty.aspx?c=A130207_145650_recepty_job