Kate Pergnerová
Španělská česnečka
Polévky VEGAN před téměř 11 roky
Ingredience
- 250 g loupaných mandlí
- 75 g staršího toustového chleba, namočeného ve vodě
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce sherry octa nebo pár kapek balsamica
- sůl a pepř
- několik lžic bazalkového pesta
- Na krutony:
- 150 g rostlinného másla
- 2 stroužky česneku, posekané
- hrst sekaných míchaných bylinek (petrželka, bazalka)
- plátky běžného chleba
- K podávání:
- 150 g bílého hroznového vína
Postup
1. Mandle dejte do mixéru, jemně pomelte a seškrábněte. Přilijte pět lžic ledové vody (celkem jí budete potřebovat 750 ml) a dál mixujte. Z chleba vymačkejte přebytečnou vodu a přihoďte do mixéru spolu s česnekem. Přidejte olivový olej a zbylou ledovou vodu. Mixujte, až vznikne smetanově hladká směs. V míse ji pak dochuťte octem, solí a pepřem.
2. Polévku alespoň hodinu chlaďte. Pak ji ještě ochutnejte a případně podle potřeby dochuťte.
3. Připravte krutony: rozehřejte rostlinné máslo, promíchejte je s česnekem i bylinkami a namočte v něm kostičky chleba. Vložte do trouby předehřáté na 200 stupňů a opečte; trvá to asi deset minut. Polévku podávejte v miskách s kuličkami vína a krutonky z chleba, ozdobenou trochou pesta.
Pečený česnek
Palici v alobalu dejte na zhruba hodinu do trouby, nebo upečte na grilu. Pak stroužky jen naložte do oleje.