www.delibety.com
Palačinky s tofu tvarohem a jahodami
Raňajky před téměř 11 roky
Ingredience
- Palačinky:
- 1 hrnek sojového či jiného rostlinného mléka
- 1 hrnek hladké nebo polohrubé mouky
- 1 lžíce vanilkového pudingového prášku (není nutný)
- 1/4 hrnku rozpuštěného rostl. tuku (Alsanu)
- špetka soli
- 1-2 lžíce cukru, javorového či agáve sirupu (není nutný)
- Tofu tvaroh:
- 1/2 hrnku nesolených nepražených kešu oříšku, nejméně na dvě hodiny, ale ideálně přes noc namočených do vody
- 1 balení tofu natural (Sunfood Bio)
- šťáva z 1 většího citronu
- šťáva z 1 větší limetky
- 1 lžíce neutrálně chutnajícího oleje
- cca 5 lžic smetany Oatly (či rostl. mléka/jiné smetany)
- 1 vanilkový cukr nebo dvě lžíce agave sirupu
- Jahody, borůvky, maliny nebo jiné ovoce
Postup
Všechny ingredience na palačinky smíchejte v míse, lehce prošlehejte metličkou a dejte odpočinout do lednice. Na středním plameni dobře rozehřejte pánev a na oleji, rostlinném tuku či teflonu smažte palačinky. Já mám radši, když okraje nejsou "papírové" a nelámou se, takže dělám palačinky spíš silnější. Skládejte na talíř a pakliže nechcete podávat ihned, přikryjte alobalem a dejte do mírně vyhřáté trouby.
Všechny ingredience na tofu tvaroh rozmixujte v mixéru, dokud tofu není rozmixované úplně do hladka. Pokud je směs příliš tuhá, přidejte smetanu. Vanilkový cukr přidávejte po troškách, každému vyhovuje jiná sladkost. Naopak doporučuji nešetřit s citronovu a limetkovou šťávou, lehká nakyslost je klíčová. Před vymačkáním citrusů můžete ostrouhat jejich kůru a do krému ji přidat. Krém před podáváním nechte odpočinout v lednici.
Jahody nebo jiné ovoce lehce pocukrujte a po chvíli dobře rozmačkejte vidličkou (pár kusů můžete nechat v celku či nakrájet na plátky).
Doprostřed každé palačinky dejte 2-3 lžíce krému a na něj navrstvěte jahody. Zaviňte, ozdobte dalším krémem, přelijte jahodovou omáčkou a posypte citrusovou kůrou.