Jaruna
Chřestová terinka s koprovou omáčkou
Předkrmy před téměř 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- chřest
- 300
- gramů
- (bílý i zelený)
- sůl
- želatina
- 1
- plátek
- (2 g)
- brambory
- 200
- gramů
- (vařené)
- pepř bílý
- (mletý)
- smetana zakysaná
- 2
- decilitry
- cukr
- 10
- gramů
- kopr
- 1
- snítka
- (čerstvý)
- sůl
Postup
Stonky bílého chřestu oloupeme škrabkou na zeleninu 3 cm za hlavičkou směrem dolů a odřízneme z nich dřevnaté konce. Stonky zeleného chřestu oloupeme v dolní třetině. Stonky vložíme do vroucí osolené vody, povaříme je asi 3 - 5 minut, ihned je zchladíme v ledové vodě a necháme odkapat.
Želatinu zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Uvařené oloupané brambory rozmixujeme na kaši, kterou osolíme a opepříme. Z nabobtnalé želatiny vymačkáme vodu a opatrně ji velmi krátce zahřejeme ve vhodné misce v mikrovlnné troubě, až se rozpustí. Přimícháme ji do bramborové kaše a směs nalijeme do hranaté obdélníkové formy vyložené potravinovou fólií (formu bychom měli naplnit přibližně do poloviny).
Do formy postupně vkládáme stonky chřestu (střídáme bílý se zeleným) a vždy je prsty zatlačíme do bramborové směsi. Naplněnou formu zakryjeme potravinovou fólií a terinku necháme ztuhnout v chladničce.
Zakysanou smetanu promícháme s cukrem, najemno nakrájeným koprem a trochou soli.
Ztuhlou terinku opatrně vyjmeme z formy, nakrájíme ji na plátky a podáváme s koprovou omáčkou.