www.delibety.com
Focaccia s tymiánem
Chlieb a iné pečivo před téměř 11 roky
Ingredience
- 200-250 ml vlažné vody nebo mléka
- špetka cukru
- 30 g droždí
- 500 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 2 lžíce olivového oleje
- olej
- hrst černých oliv
- 50 g sušených rajčat naložených v oleji
- pár snítek čerstvého tymiánu
- hrubá mořská sůl
Postup
1. V misce promícháme polovinu vlažné vody s cukrem a rozdrobeným droždím, necháme vzejít kvásek.
2. Do větší zadělávací mísy prosijeme mouku, promícháme ji se solí, olejem a postupně přiléváme zbylou vlažnou vodu. Zaděláme na hladké nelepivé těsto. Z těsta vytvarujeme kouli, potřeme ji olejem a necháme pod utěrkou hodinu kynout. Olivy vypeckujeme, nakrájíme na kousky. Rajčata osušíme papírovým ubrouskem a pokrájíme je.
3. Po hodině kynutí do těsta zapracujeme pokrájené olivy, rajčata a lístky tymiánu. Necháme kynout další hodinu.
4. Troubu předehřejeme na 200 °C. Těsto rozdělíme na dva díly, vytvarujeme z nich dvě silnější placky a necháme je ještě 20 minut kynout.
5. Placky potřeme olejem, posypeme hrubou mořskou solí a necháme je ve vyhřáté troubě péct asi 20-25 minut.