Kate Pergnerová
Salát z chmelových výhonků s marinovaným tofu
Saláty VEGAN před téměř 11 roky
Ingredience
- 250 g přírodního tofu
- 4 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky
- špetka sušeného tymiánu
- 1 stroužek česneku
- 4 hrsti mladých chmelových výhonků
- sůl
- olej - například dýňový nebo sezamový
- citronová šťáva
Postup
Tofu zabalíme do plátěného ubrousku, položíme je mezi dvě prkénka, zatížíme a necháme 30 minut odležet.
2. Připravíme si marinádu z vinného octa naředěného trochou vody, oleje, sójové omáčky, bazalky, tymiánu a prolisovaného stroužku česneku.
3. Vymačkané tofu nakrájíme na hranolky a vložíme je do marinády na 60 minut.
4. Opláchnuté chmelové výhonky nastříháme na kratší kousky a povaříme je krátce v osolené vodě, scedíme a necháme okapat.
5. Tofu vyjmeme z marinády, osušíme je a opečeme nasucho na rozehřáté pánvi minutu dvě po každé straně.
6. Na talíře rozdělíme povařené chmelové výhonky, pokapeme je trochou kvalitního oleje a citronovou šťávou, dochutíme solí a ozdobíme opečenými kousky marinovaného tofu.
Tip: Marinujte tofu v nálevu z pěti lžic balsamikového octa, jedné lžičky sójové omáčky, lžičky provensálského koření, lžíce medu a dvou nasekaných stroužků česneku.