Jarka Starkova
Šošovicová alebo čočková:)
Polévky před téměř 11 roky z ona.idnes.cz
Ingredience
- 200 g čočky
- 150 g slaniny
- 1 cibule
- kousek celeru
- 1 mrkev
- 1 malá petržel
- 3 střední brambory
- 1 lžíce sádla
- sůl, cukr
- ocet
- Zdroj: http://ona.idnes.cz/poklady-nasi-kuchyne-slezsko-djr-/recepty.aspx?c=A120821_122835_recepty_job
Postup
1. Přebranou čočku propláchneme na sítu vodou, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a necháme ji namočenou přes noc.
2. Slaninu pokrájíme nadrobno. Cibuli oloupeme, zeleninu očistíme a pokrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostky. Dáme vařit čočku.
3. V hrnci na polévku rozehřejeme slaninu, případně přidáme lžíci sádla, pokud je slanina libová a nevypeče se dost tuku. Pak přisypeme pokrájenou cibuli a orestujeme.
4. K orestované cibuli se slaninou přisypeme pokrájenou kořenovou zeleninu a společně opečeme, přidáme kostky brambor, promícháme a zalijeme předvařenou čočkou i s vodou, ve které se vařila. Ochutíme solí a vaříme doměkka.
5. Hotovou polévku dochutíme solí, cukrem a octem a podáváme.
Tip: Hustší a výživnější polévku získáte přidáním jíšky, můžete přidat i kolečka oblíbené klobásky.
Zdroj: http://ona.idnes.cz/poklady-nasi-kuchyne-slezsko-djr-/recepty.aspx?c=A120821_122835_recepty_job