www.delibety.com
Hovězí líčka s bramborovou kaší
Hovězí před téměř 11 roky z ona.idnes.cz
Ingredience
- 2 střední cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 2 velké mrkve
- 1 malá petržel
- kousek celeru
- 4 hovězí líčka
- sůl
- pepř
- 2 lžíce sádla
- 1 bobkový list
- 2 snítky tymiánu
- 1 snítka rozmarýnu
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky černého pepře
- 2 lžíce rajského protlaku
- 7 dcl červeného vína
- asi 1 l hovězího vývaru
- 100 g másla
- 600 g brambor
- 1,5 dcl mléka
- Zdroj: http://ona.idnes.cz/steak-cheeseburger-licka-a-strudl-dlc-/recepty.aspx?c=A130419_103622_recepty_job
Postup
1. Cibuli oloupeme a pokrájíme na kostičky, česnek oloupeme a nakrájíme na plátky, kořenovou zeleninu očistíme, jednu mrkev pokrájíme na silnější hranolky, zbylou zeleninu nadrobno pokrájíme. Líčka očistíme, ochutíme solí a pepřem.
2. V kastrole rozehřejeme lžíci sádla, opečeme na něm líčka, vyjmeme je a odložíme je stranou. Do kastrolu přidáme zbylé sádlo a orestujeme na něm kořenovou zeleninu, přisypeme cibuli a společně restujeme, dokud mrkev trochu nezměkne.
3. Do kastrolu vložíme koření, rajský protlak, orestujeme, podlijeme vínem, necháme ho odpařit, přidáme líčka a podlijeme vývarem. Podusíme doměkka.
4. Hranolky mrkve orestujeme na troše másla, podlijeme trochou vývaru a podusíme doměkka.
5. Brambory povaříme v osolené vodě ve slupce. Měkké brambory slijeme a ještě teplé oloupeme, rozšťoucháme nebo prolisujeme a promícháme s máslem. K bramborám přiléváme teplé mléko a vyšleháme je na hladkou kaši. Dochutíme solí.
6. Podušená líčka vyjmeme z hrnce, omáčku necháme částečně zredukovat, pak do hrnce vrátíme maso, prohřejeme a podáváme ozdobené podušenou mrkví a bramborovou kaší.
Tip redakce Ona DNES: Na nejlepší líčka si zajděte do pražského Café Imperial, kde šéfuje Zdeněk Pohlreich. Ne kvůli slavnému jménu, ale kvůli měkkému masu a božské bramborové kaši.
Zdroj: http://ona.idnes.cz/steak-cheeseburger-licka-a-strudl-dlc-/recepty.aspx?c=A130419_103622_recepty_job