Kristýna Žďárská
Rýžové knedlíky s ovocem
Zdravé sladkosti před téměř 11 roky z www.varimezdrave.cz
Ingredience
- 180 g rýže basmati (také jasmínové apod.) + 500 ml vody
- 140 g hladké rýžové mouky
- 20 g maizeny (kukuřičný škrob)
- 1 vejce
- 20 g sušeného rýžového nápoje „Zajíc“ – nemusí nutně být
- 2 kapky citrónového aromatického oleje „Just“ – nemusí být
- špetka mořské soli
- trochu hladké rýžové mouky na obalení knedlíků
- ovoce: meruňky, jahody, švestky, jablka atd.
- 120–150 g mletého máku
- 30 g sušeného sojového nápoje s vanilkou
- 40 g instantní kukuřičné kaše nebo kukuřičná strouhanka
- 30 g sušeného sojového nápoje s vanilkou
- 6 g mletého kokosu
- aromatizovaný medový sirup nebo javorový sirup
Postup
3-4 porce, počet knedlíků je zavislý na síle kabátku a velikosti obalovaného ovoce. | Při oslabené slinivce je potřeba zvážit makové posypání, každému nemusí vyhovovat.
Léto nám opět ukazuje přívětivou tvář a ovocných náplní do knedlíků je dostatek, jen si vybrat. Což takhle rýžové ovocné knedlíky? Na trhu jsou ještě i poslední jahody a meruňky a tak můžeme experimentovat s více variantami ovoce. I švestky se pak mohou hodit…
Když jsem rýžové knedlíky vymýšlela, ještě švestky nebyly, proto vám rýžové těsto na knedlíky představím s ovocnou náplní ve dvou variantách, s meruňkami a s jahodami. Se švestkami si je umím představit také, budou určitě chutnat skvěle.
V prvním kroku je potřeba uvařit rýži a tu si koneckonců můžeme připravit s předstihem dopředu. To vůbec nevadí. Propranou hlazenou rýži, která se dobře rozváří, zalijeme odměřeným množstvím vody, trochu osolíme, a dáme vařit.
Hrnec je dobré přikrýt pokličkou s dírkou a zmírnit plamen tak, aby nám pěna tudy neutíkala a rýže se jen pomalu provářela. Asi tak po 8 minutách dolijeme ještě 100 ml vařící vody a necháme dovařit cca 13–14 minut bez míchání. V závěru varu vodu vydusíme. Pohlídáme si, abychom rýži nepřipálili.
Pro docílení lepší konzistence je dobré nechat rýži v hrnci ještě 30 minut dojít, nejlépe v peřinách, ale je-li již rýže uvařena i tak hodně do měkka, můžete ji nechat přímo prochladnout.
Ještě do mírně teplé rýže rozmícháme sušený rýžový nápoj, který jí dodá mléčnou příchuť. Přídavek sušeného nápoje lze eventuelně pominout, knedlíky budou i tak dobré a chutné. Osobně jsem tam jednou sušený rýžový nápoj dala a jednou ne, a musím sdělit, že je v tom trošku rozdíl, ale to je již na vás, jakými principy se řídíte a zda po mléčné příchuti toužíte více či nikoliv.
Do prochladlé hutné rýžové kaše, ať již s mléčnou příchutí či bez ní, rozmícháme celé vejce a přidáme, ještě dokud máme rýži v hrnci, i část hladké rýžové mouky. Zbytek vpravíme do těsta spolu s maizenou až na vále. Hmotu rukama propracujeme.
Z těsta vytvoříme váleček, který nakrájíme na kousky a jimi obalujeme ovoce. Z počátku se může zdát, že je hmota nekompaktní, ale při trošce trpělivosti jdou knedlíky balit dobře a těsto se pěkně spojuje. Aby se nám pak knedlíky při vaření nerozvářely, oválíme je ještě před vařením v hladké rýžové mouce.
Knedlíky vkládáme do vařící, mírně osolené, vody a po uvedení k varu je vaříme cca 8 –10 minut. Po vyjmutí opatrně servírujeme, knedlíčky jsou za tepla křehké, sypeme zvolenou posypkou a přiměřeně osladíme aromatizovaným medovým sirupem nebo javorovým sirupem.
Zvolenou posypku připravíme prostým smícháním uvedených složek dle svých chuťových priorit.
Varianta rýžových knedlíků s jahodami byla výborná v kombinaci s javorovým sirupem a mohu je jen doporučit, chutnaly přímo jako dezert :-)
Aromatizovaný medový sirup je uveden u receptu na Ječné nudle s mákem.
Poznámka: Rýžové knedlíky v obou variantách jsou přímo pohlazením pro oslabené trávení. Jahodové byly tak lehounké, jako „peříčko“ :-), obzvláště, když byly posypány kukuřičnou instantní kaší s příchutí kokosu.
Kukuřičná instantní kaše je dosti objemná při malé hmotnosti, a proto je jí na posypání určitě potřeba méně než máku a také tak nezatíží trávicí systém.
Vyberte si, co máte rádi. V obojím případě budou knedlíky vhodné i do bezlepkové diety a pro oslabenou slinivku si musí každý zvážit sám, kterou variantu si vybere. Já si zkusila obě varianty, posypané jak kukuřičnou vtipnou kaší tak i mákem a pochutnala jsem si na obou variantách bez problémů. Ovšem moje slinivka je již více jak tři roky bez zánětu a tak v klidovém režimu a za vnímání potřeb svého těla mohu ochutnat i makové posypání, které samozřejmě nepřeháním.
Rýži na rýžové knedlíky můžete použít i kulatozrnnou nebo dlouhozrnnou, vždy tu, která se lépe rozváří. Zde není vhodná ani natural nebo parboiled, ta je moc sypká a nedržela by vám v těstě tvar, nebyla by kompaktní.
Aromatizovaný medový sirup, neboli vlastně zředěný med, dochucený kvalitním aromatickým olejem, vhodným pro vnitřní užití, nejlépe pomerančovým nebo citrónovým od firmy Just, používám ráda jako rychlé oslazení knedlíků nebo těstovin na sladko, když javorový sirup právě ve spíži chybí. Jeho příprava je nenáročná. Med rozpustíme v teplé vodě a přikápneme aromatický pomerančový olej. Vznikne voňavá varianta řídkého medového sirupu, který je velice chutným a zdravým oslazením jídla.