www.delibety.com
Černá treska podle babičky Cusumano
Ryby a seafood před téměř 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- brambory nové
- 400
- gramů
- (nejlepší jsou brambory grenaille)
- sůl
- olej olivový
- cibule šalotka
- 4
- kusy
- česnek
- 2
- stroužky
- kapary
- 50
- gramů
- rajčata sušená
- 50
- gramů
- petržel hladkolistá
- 1
- lžíce
- (nasekaná)
- treska
- 600
- gramů
- (s kůží)
- pepř mletý
- víno bílé
- 1
- decilitr
- vývar rybí
- 2
- decilitry
- šťáva limetková
- (z 1 limetky)
Postup
Brambůrky omyjeme, uvaříme v osolené vodě a necháme zchladnout. Pak je nakrájíme podélně na čtvrtky a opečeme v pánvi na olivovém oleji. Přidáme nakrájené šalotky a česnek, rozpůlené kapary a nakrájená sušená rajčata, krátce orestujeme a vmícháme nasekanou petrželku.
Tresku nakrájíme na porce o váze asi 150 g, osolíme je a opepříme. Vložíme je kůží dolů do rozehřáté pánve s olivovým olejem a pečeme dozlatova asi 4 minuty z každé strany. Důležité je rybu nepřepéct. Kontrolu můžete provést tak, že do ryby vpíchnete úzký nůž, necháte ho tam asi 3 sekundy a pak si ho přiložíte ke rtům – měl by být vlažný, ne horký.
Do pánve přidáme připravené brambůrky, přilijeme bílé víno, rybí vývar a šťávu z limetky a tekutinu svaříme na polovinu původního množství. Dochutíme solí a pepřem a zjemníme trochou olivového oleje.