www.delibety.com
Zajíc načerno
Víkend před téměř 11 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- zajíc
- 1
- kus
- (předek)
- zajíc
- (srdce a játra)
- zelenina kořenová
- 80
- gramů
- (mrkev, celer, petržel)
- perník
- 40
- gramů
- (na strouhání)
- máslo
- 40
- gramů
- cibule
- 1
- kus
- brusinky
- 20
- gramů
- (mohou být i kompotované)
- švestková povidla
- 10
- gramů
- víno červené
- 1
- lžíce
- cukr
- 2
- kostky
- mouka pšeničná hladká
- 1
- lžička
- pepř
- 10
- kuliček
- nové koření
- 4
- kuličky
- bobkový list
- 2
- kusy
- tymián
- 1
- špetka
- citronová kůra
- šťáva citronová
- ocet
- sůl
Postup
Zaječí předek odblaníme, omyjeme a rozsekáme na porce. V kastrolu rozehřejeme máslo a zesklovatíme na něm oloupanou a drobně nakrájenou cibuli. Přidáme očištěnou a nastrouhanou kořenovou zeleninu a za stálého míchání ji lehce opečeme. Pak přidáme připravené zaječí maso, pepř, nové koření, tymián a bobkový list, vše podlijeme 2 lžícemi vody a dusíme 30 minut. Přidáme srdce a játra (máme-li větší játra, můžeme je prošpikovat slaninou), nastrouhaný perník, povidla a brusinky a dále dusíme.
Mezitím v malém kastrůlku zahřejeme 2 kostky cukru a jakmile se rozpustí na karamel, který začne hnědnout, vmícháme ho spolu s červeným vínem, kouskem citronové kůry a lžící citronové šťávy do omáčky k masu a dále vaříme, dokud není maso měkké.
Na závěr omáčku podle potřeby dochutíme solí, octem a zbylým cukrem (měla by být sladkokyselá), zahustíme moukou rozmíchanou v trošce studené vody a necháme přejít varem.
Maso rozdělíme na talíře (můžeme ho nejdříve vykostit), přecedíme na něj omáčku, posypeme tymiánem a podáváme s houskovým knedlíkem.